Tuesday, July 26, 2011

Komboucha Çayı


Malzemeler:
Komboucha Mantarı (kefir gibi bir organizma)
1/4 ölçü (50 ml.) elma sirkesi (organik olursa daha iyi)
8 poşet yeşil çay
1 1/2 ölçü  (300 gr.) şeker
4 litre su

Yapılışı:
Yeşil çay poşetlerini 1/2 litre kadar kaynara yakın suda 7-8 dakika demleyin.
Poşetleri çıkartıp, şekeri ekleyin ve metal olmayan bir kaşıkla karıştırın.
Büyük, temiz bir kavanoza şekerli çayı koyun. Üzerine, 4 litreyi tamamlayacak kadar (aşağı yukarı) temiz su ekleyin. Sirkeyi de ekleyin.
Karışımın 25-30 derece civarında olması gerekiyor. Termometreniz yoksa, parmağınızla kontrol ederek, (sıcak veya soğuk su ekleyerek) oda sıcaklığından biraz daha ılık halde olmasını sağlayın.
En son komboucha mantarınızı koyun ve kavanozun üzerini kağıt havlu ve lastik yardımıyla kapatın.
Mantar suyun üzerinde de yüzebilir, batabilir de; fark etmez..
Dikkat etmeniz gereken şeyler: ellerinizin ve kullandığınız malzemelerin (kaşık, termometre, kavanoz..) çok temiz olması ve kavanozun üzerinde 3-4 parmak mesafe kalacak şekilde doldurulması..
Kavanozunuzu çok ışık almayan bir yerde saklayın.
Çayınız 7-9 gün sonra içmeye hazır olacaktır.
Kavanoza bir pipet sokarak tadabilir ve asiditesini uygun gördüğünüzde, huni ve kağıt havlu yardımıyla süzerek cam şişelere doldurabilirsiniz. Buzdolabında bir hafta, on gün dayanır; ilerleyen günlerde asiditesi artabilir. Tadı elma suyunu andırır.
Sabahları aç karnına bir küçük bardak içmenin detoks etkisi yaptığı, cilde, saçlara, karaciğere ve bağırsaklara iyi geldiği söylenir. (İlaç kullanıyorsanız, doktorunuza danışsaız iyi olur...)
Mantar çoğalacağı için, her hazırladığınız çayla yeni bir mantarınız olur.. Fazla mantarları paylaşın veya tekrar kullanın.. Yeni hazırlayacağınız karışım için, sirke yerine, bitirmediyseniz, bir önceki karışımdan kullanabilirsiniz.

Google'layarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

No comments:

Post a Comment