Thursday, January 26, 2012

Kömbe Kurabiye



Kömbe kurabiye Antakya’ya özgü baharatlı bir kurabiye çeşidi. Geleneksel olarak, kömbe kalıbı denilen, uzun saplı tahta bir kalıpla şekillendiriliyor.Üzerindeki bol miktarda susam yüzünden bu kalıbın verdiği şekil ancak hayal meyan görünüyor, aslında. Kalıp sadece yöresel bir dokunuş; o olmadan, elde yapıldığında da gözle görünür bir fark yok.
Malzemeler:
2 bardak erimiş tereyağı
1 bardak zeytinyağı
1 bardak süt
1,5 – 2 bardak toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı kömbe baharatı -toz halde tarçın, yenibahar, zencefil ve karanfil
(Baharat miktarını ağız tadınıza göre değiştirebilirsiniz.)
Susam
Aldığı kadar un





Hazırlanışı:
Bütün malzemeleri karıştırarak yumuşak bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp top haline getirin. Bu topları susama batırıp, susamlı kısım içe gelecek şekilde kalıba bastırın ve hızlıca çekerek kalıptan çıkmasını sağlayın. Tepsiye, yağlı kağıt üzerine dizin. Önceden ısıtılmamış fırında 180 derecede üzeri hafif kızarana kadar pişirin.

Hamurunda yumurta olmadığı için uzun süre bayatlamadan da dayanan bir kurabiye bu. Kapalı kutuda veya poşette saklayabilir; eşinize dostunuza hediye edebilirsiniz…

.

No comments:

Post a Comment